|
![]() |
|
Werken in of met verontreinigde grondIn Nederland is de bodem op ongeveer 175.000 plekken zo vuil, dat deze moet worden schoongemaakt. De ernstigste vervuilingen komen door het dumpen van giftige stoffen op vuilnisbelten, maar ook de grond van bedrijven die werken met chemische stoffen, voormalige gasfabrieken en pompstations, garages, drukkerijen kan erg verontreinigd zijn. De giftige stoffen kunnen een risico vormen voor het milieu (grondwater), de gezondheid voor medewerkers van nutsbedrijven en voor de bevolking. Er zijn verschillende manieren waarop het risico beheerst kan worden. De meest voorkomende manier is het verwijderen van deze vuile grond (bodemsanering).
Bij het schoonmaken van deze terreinen (bodemsaneringen) zijn veel bedrijven en medewerkers j betrokken. Een voorbeeld van deze bedrijven zijn: · Ingenieursbureau · Aannemers · Grondverzetbedrijven · Baggerbedrijven · Nutsbedrijven · Vervoersbedrijven · Grondverwerkingsbedrijven Het werken in of met verontreinigde grond is aan strenge regels gebonden. Deze regels staan onder andere in: · Arbeidsomstandigheden wet · Wet milieu beheer · wet verontreiniging oppervlakte water · Wet bodembescherming Voor de gezondheid van de medewerkers van de bedrijven die werken in of met verontreinigde grond is het belangrijk dat zij weten welke risico zij lopen. Daarom zijn er eisen gesteld ten aanzien van beschermende maatregelen, voorlichting en instructie, opleiding en begeleiding op de werkplek. Deze eisen staan vermeld in de publicatie CROW 132. De eisen worden strenger naarmate er sprake is van meer risico voor de gezondheid, veiligheid en milieu, en hangen af van de aard en de ernst van de verontreiniging. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in giftigheid (T klasse) en brandbaarheid (F. klasse).
De deskundigheid kan worden verkregen via scholing en opleiding. Voor uitvoerende en begeleidende werkzaamheden: · Medewerker bodemsanering; opleiding operationeel medewerker (OPM) · Leidinggevende of projectleider; deskundig leidinggevende projecten (DLP-er) Voor advisering over het V&G plan, begeleiding uitvoeringsfase en afstemming over beheersmaatregelen: · Middelbare veiligheidskundige (MVK) · Hogere veiligheidskundige (HVK) of arbeidshygiënist (AH) Voor de bewaking en mogelijke aanpassing beheersmaatregel voor de omgeving moet er regelmatig worden gemeten op de werkplek. De metingen worden verricht met bijvoorbeeld direct afleesbare gasdetectiebuisjes, gasdetector pompje, Photo Ionisator Detector (PID meter) zuurstof en explosiemeter, stofmeter. Voor bedrijven die af en toe werken met of in verontreinigde grond zijn investeringen in deskundigheid en apparatuur een dure aangelegenheid. Dijk-arboconsultancy heeft ruime ervaring met het begeleiden van werken met verontreinigde grond. Daarnaast is het in bezit van de vereiste deskundigheid Hogere Veiligheidskundige (HVK) en arbeidshygiënist (AH) en beschikt over de juiste meetapparatuur voor de begeleiding van de projecten. De kosten zijn afhankelijk van de omvang en duur van het project.
|
Arbowetgeving Arbeidshygiëne Ergonomisch advies
Tarieven RI&E Tarieven cursus VCA (+ Online opgave formulier) Veiligheidsadvisering Werkplekonderzoek Tarieven voor werkplekonderzoek Zorgsystemen Partners
|
Copyright 2007 J. van Dijk |
|